Εντομοκτονία
 

Υγειονομική Μέριμνα

Εντομοκτονία - Αντιμετώπιση έρποντων και ιπτάμενων εντόμων

 

Έχει βρεθεί ότι τα έντομα υγειονομικής σημασίας μπορεί να γίνουν φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως :μικροβιακή αμοιβαδική δυσεντερία, σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, πολιομυελίτιδα, τέτανο, επιπεφυκίτιδα, παιδική διάρροια, μολύνσεις των ουροφόρων αγωγών, τροφικές δηλητηριάσεις, κ.α.

Η καταπολέμησή τους όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί μια κατάλληλη επέμβαση, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης. Έτσι αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες που προκύπτουν από μια ορθολογική χρήση των εντομοκτόνων όπως:

 • Ανεπαρκή αποτελεσματικότητα
 • Υψηλό κόστος για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος
 • Δημιουργία ανθεκτικών στελεχών των εντόμων στα εντομοκτόνα
 • Ρύπανση του περιβάλλοντος
 • Έκθεση των ανθρώπων σε επικίνδυνα εντομοκτόνα, κλπ


Η Υγειονομική Μέριμνα έχει συμβάλλει με την υπεύθυνη χρήση και εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων, στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στόχος μας είναι η εφαρμογή ενός συνδυασμού μέτρων περιορίζοντας την χημική καταπολέμηση στον απόλυτα αναγκαίο αριθμό επεμβάσεων.

 

Ιπτάμενα και έρποντα έντομα

Μύγες - Ιπτάμενα έντομα

Μύγες
 

Μετάδοση σοβαρών ασθενείων όπως τυφοειδή πυρετό, σαλμονέλλωση, δυσεντερία κλπ.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος , βασίζεται σε δύο συνιστώσες. Η πρώτη είναι τα μέτρα εξυγίανσης του περιβάλλοντος χώρου, δίχως τα οποία καμία μέθοδος χημικής καταπολέμησης δεν αποδίδει.
Συμπληρωματικά εφαρμόζεται πρόγραμμα απεντόμωσης, που βασίζεται όχι μόνο στη χρήση εντομοκτόνων αλλά και στη χρησιμοποίηση συσκευών παγίδευσης εντόμων.

 

Κουνούπια - Ιπτάμενα έντομα

Κουνούπια
 

Αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση σοβαρών ασθενειών, με επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής.
Είναι πιθανοί φορείς τριών τύπων παθογόνων μικροοργανισμών για τον άνθρωπο και τα ζώα. Αυτοί είναι:
α) Τα πλασμώδια που προκαλούν ελονοσία και ανήκουν στα πρωτόζωα
β) Φιλάριες των γενών Wucherreria και Brugia, που προκαλούν...

περισσότερα ►►►

Σφήκες - Ιπτάμενα έντομα

Σφήκες
 

Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ο,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες (εκτός βέβαια από τους μελισσοκόμους), τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά.

 
 

Κατσαρίδες - Έρποντα έντομα

Κατσαρίδες
 

Οι κατσαρίδες θεωρούνται οι αρχαιότεροι οργανισμοί στη γη και έχουν περίπου την ίδια μορφολογία εδώ και 320 εκ. χρόνια.

Τα είδη εκείνα που συγκεντρώνουν υγειονομικό ενδιαφέρον είναι νυκτόβια και τη μέρα κρύβονται σε σκοτεινά σημεία με αποτέλεσμα η παρουσία τους να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή. Στενές χαραμάδες και ρωγμές σε σκοτεινά και υγρά σημεία όπου υπάρχει τροφή είναι κατάλληλες κρυψώνες για τις κατσαρίδες.

Προκαλούν δυσεντερία, διάρροιες, σαλμονέλα, δυσάρεστη οσμή και αλλεργίες.

 

Σκορπιοί - Αρθρόποδα

Σκόρπιοί
 

Στην Ευρώπη, ο σκορπιός εμφανίζεται περισσότερο στην Ισπανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει.

Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. 

 

Ψύλλοι - Έρποντα έντομα

Ψύλλοι
 

Οι σπουδαιότερες ασθένειες που μεταδίδονται από τους ψύλλους είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος, η τουλαραίμια, η ψευδομαλίδα και ο μελιτταίος πυρετός.

Κάθε είδος δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα είδος ξενιστή. (άνθρωπος, η γάτα, ο σκύλος, το ποντίκι κτλ). Οι ψύλλοι που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο υγειονομικό ενδιαφέρον, περνούν με ευκολία από το ένα είδος ξενιστή στο άλλο και η συχνή απομύζηση αίματος τους κάνει σοβαρούς φορείς ασθενειών.Για την προφύλαξη, πρέπει να γίνεται προληπτικός καθαρισμός των οικιών, καθώς γεννούν τα αυγά τους σε σκοτεινά και σκονισμένα μέρη.

 
 

Κρότωνες (Τσιμπούρια) - Αρθρόποδα

Κατσαρίδες
 

Βρίσκονται σε πουλερικά, πτηνά, θηλαστικά, τρωκτικά και απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο.

Ο θηλυκός κρότωνας, αφού ολοκληρώσει την απομύζηση του αίματος, εγκαταλείπει το ζώο ή τον άνθρωπο και πέφτει στο έδαφος. Εκεί, γεννάει έως 18.000 αυγά μέσα σε ρωγμές και εσοχές τοίχων, κάτω από ξύλα, πέτρες και χόρτα και ύστερα πεθαίνει.

Μεταφέρουν ασθένειες όπως πυρετός q, εγκεφαλίτιδα, αναφυλαξία

 

Ακάρεα - Αρθρόποδα

Σκόρπιοί
 

Το πιο κοινό από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες μιας κατοικίας και βρίσκεται συνήθως σε κουζίνες και κρεββατοκάμαρες με προτίμηση στα στρώματα, χαλιά και κλινοσκεπάσματα.

Τρέφονται με σωματίδια οργανικής ύλης από το σώμα του ανθρώπου (πχ. πιτυρίδα)

Αποτελούν την κύρια αιτία του άσθματος.

 

Κοριοί - Έρποντα έντομα

Ψύλλοι
 

Βρίσκονται σε αγροτικά και αστικά περιβάλλοντα. Τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Προτιμούν αίμα ανθρώπου σε ζεστά σπίτια (κρεββατια και στα κλινοσκεπάσματα). Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα. Οι άνθρωποι ενδέχεται να προσβληθούν από κοριούς σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και να τους μεταφέρουν στο σπίτι τους με τις αποσκευές τους ή όταν μεταφέρουν στο σπίτι έπιπλα που είναι μολυσμένα ή χρησιμοποιημένα ρούχα, χωρίς να το ξέρουν.

Προκαλούν δερματίτιδες, αλλεργίες και ψυχολογικά προβλήματα.

 
 

Εντομοκτόνα

Η εφαρμογή πραγματοποιείται σε όλους τους χώρους με ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως περιμετρικά των επιφανειών, εντός των αεραγωγών των αποχετεύσεων και εντός των φρεατίων με σκοπό να καλύψουμε όλο το δίκτυο για την καταπολέμηση της κατσαρίδας Blatta orientalis και της Periplaneta americana.

Για ν’ αποφύγουμε τη δημιουργία ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών δε χρησιμοποιούνται σε κάθε εφαρμογή τα ίδια εντομοκτόνα. Όλα τα φάρμακα είναι νέας τεχνολογίας και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας.

Όσον αφορά στην καλύτερη αντιμετώπιση της ψιλής κατσαρίδας (Blatella germanica) χρησιμοποιούμε το ετοιμόχρηστο δόλωμα υπό μορφή ζελέ, αφού και ο πιο προσεκτικός ψεκασμός δεν μπορεί να βρει ή καλύψει σωστά όλα τα σημεία όπου κρύβονται αυτά τα έντομα.

Το ζελέ χρησιμοποιείται σε μέρη συνήθως σκοτεινά, ζεστά και υγρά π.χ. μέσα σε ρωγμές, χαραγματιές, πίσω από ντουλάπια και ράφια, κάτω από συσκευές κουζίνας, σε κιβώτια ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος, κενά και αγωγούς κ.λ.π.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του είναι τα εξής:

 • Η εφαρμογή δεν προκαλεί παρενόχληση των παρισταμένων.
 • Δεν χρειάζεται η εκκένωση των χώρων. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα.
 • Δεν χρειάζονται ειδικές προετοιμασίες όπως π.χ το άδειασμα των ντουλαπιών.
 • Είναι άοσμο
 • Δεν αφήνει ορατά υπολείμματα.
 • Εμφανίζονται νεκρές κατσαρίδες μέσα σε 24 ώρες από τη χρήση.


Δοκιμές εργαστηριακές και στην πράξη έδειξαν ότι ετοιμόχρηστο δόλωμα μπορεί να μεταδοθεί από κατσαρίδα σε κατσαρίδα καθώς όσες επιζούν τρέφονται από τα πτώματα (νεκροφαγία) ή τα περιττώματα (κοπροφαγία) των κατσαρίδων που το έφαγαν.

 

 

Social Buttons bookmark Υγειονομική Μέριμνα youtube Υγειονομική Μέριμνα facebook Υγειονομική Μέριμνα Εκτύπωση της Σελίδας του diagnoexpert.com twitter Υγειονομική Μέριμνα bookmark Υγειονομική Μέριμνα youtube Υγειονομική Μέριμνα facebook Υγειονομική Μέριμνα Εκτύπωση της Σελίδας του diagnoexpert.com twitter Υγειονομική Μέριμνα
© 2016 Υγειονομική Μέριμνα • τηλ: 210 85 44 464 - 5 • fax: 210 85 44 464 | Ψαρουδάκη 1-3, 104 45, Αθήνα